Verzwegen Moeders

Deze documentaire vertelt het verhaal van een vrouw in het voormalige Nederlands-Indië. De vrouw achter de Nederlandse kolonist, de moeder van zijn kinderen. Van deze vrouw waren er legio en toch weten veel mensen niet dat zij heeft bestaan.

Portret-IndoEu-meisjes-BataviaNa de wekenlange reis over zee, kwamen de Nederlandse kolonisten aan in Nederlands-Indië. De schepen brachten maar weinig vrouwen mee. De tropen waren namelijk ongeschikt voor westerse vrouwen, zo vond men. Om ervoor te zorgen dat de mannen toch niets tekort kwamen, namen zij een njai in dienst. Een njai was een inheemse vrouw die de rol van echtgenote had. Ze woonde bij een Nederlandse man in huis, runde daar het huishouden en had (letterlijk) de taak zijn seksuele behoeften te bevredigen. Gehuwd waren ze zelden, trouwen met een inheemse vrouw was immers een schande. Het kan niet anders of de meeste Indo-Europeanen in Nederland hebben een njai als voorouder. Toch weten de meeste mensen niet wat een njai is. Waarschijnlijk hebben taboe en schaamte hiermee te maken. Voor de eerste generatie Indo’s is het altijd erg moeilijk geweest om te vertellen over wat hen overkomen is. De derde generatie heeft hier voldoende afstand van en heeft veel vragen over hun geschiedenis. Met deze film ga ik opzoek naar de antwoorden. Daarnaast vind ik dat deze vrouwen het verdienen dat hun bestaan wordt erkend. Njai’s waren per slot van rekening een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. De laatste generatie kinderen van njai’s en kolonisten is nog in leven en nu dus nog geïnterviewd kunnen worden. Dat maakt het extra waardevol om deze mensen op beeld vast te leggen. Deze Indo-Europeanen worden dan ook het onderwerp van de film.
Foto: Indo-Europese meisjes in Batavia

 

6 thoughts

 1. Linda!
  Via deze weg wil ik je graag heeeeel veel succes en plezier wensen met je avontuur! Weet zeker dat er een mooie
  docu zal ontstaan! Zet em op, take care!
  Liefs Joanne (je weet wel, 2e Kerstdag, bingo! :) )

 2. Ik wens je veel succes met dit project, ook ik ben een nakomeling van indo’s en is mijn moeder een indonesische ! Leefde mijn vader nog maar die kon jou zoveel vertellen en hij wist heel veel over zulke dingen ! Ja wij indo’s zoals mijn vader altijd zei tegen ons hebben ons moeder(land) de rug toegekeerd en hebben gekozen voor de vader(land) !!!!! Mijn vader hield meer van indonesie maar het waren de omstandigheden die hem dwingde om naar nederland te gaan. En gelukkig was hij met mijn moeder getrouwd en zijn we nog vele keren naar indonesie terug gegaan !!!! En de familie van mijn moederskant zijn echt te lieve mensen ! Ik zelf ga eind van de maand voor 3,5 week naar indonesie ! Ik wens je nogmaals succes en ik blijf je volgen en kijkt uit naar je film !

 3. heyy lieverd, hoe gaat het met je project? wat een mooie inleidingheb je geschreven over je project!
  Ik denk veel aan je en hoop dat je veel nieuwe inspiratie kan opdoen en interresante intervieuws kan afleggen!
  En dat je met open armen ontvangen mag worden bij die mensen!
  dikke kus en succes

  • Ha Corinda!Bedankt voor je lieve reactie :) Het gaat goed hier, ik kom veel interessante mensen tegen en ben genoeg op het spoor! Spreek je snel. Liefs, Linda

Comments are closed.